News

Seminar/Autoritățile locale din raioanele Soroca și Iampil își îmbunătățesc capacitățile pentru a dezvolta turismul rural

Îmbinarea potenţialului turistic existent cu efortul investiţional al autorităților locale în amenajarea economică şi socială a teritoriului, în condiţiile păstrării tradițiilor și a valorilor cultural-istorie reprezintă cea mai bună opțiune pentru dezvoltarea regională durabilă. La această concluzie au ajuns participanții la seminarul „Rolul autorităților publice locale în dezvoltarea potențialului turistic”, care a avut loc pe 20 aprilie, în orașul Iampol. Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „Turismul rural – un pas sigur pentru sporirea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca și Iampil” și a adunat peste 30 de aleși locali și furnizori de servicii turistice din ambele regiuni.

„În premieră, autoritățile din raioanele Soroca și Iampil, ghidați de experți moldoveni și ucraineni, studiază teoretic și practic cum să coopereze mai eficient, să-și unească eforturile și să implementeze cele mai reușite mecanisme de dezvoltare a turismului rural din regiunea transfrontalieră Soroca-Iampil. Doar prin eforturi comune potențialul turistic din ambele raioane poate fi promovat, dezvoltat și valorificat”, a declarat Managerul de proiect, Liubomir Chiriac.

În cadrul seminarului, prin intermediul analizei SWOT, a fost analizat potențialul turistic al localităților din raioanele Iampil și Soroca. De asemenea, au fost identificate provocările, dar și metodele de dezvoltare a turismului rural. Astfel, raionul Iampil are un potențial turistic important, un patrimoniu istoric bogat, precum și un interes deosebit acordat dezvoltării și promovării turistice și culturale. Comunitățile din aceste regiuni se mândresc cu monumente sale naturale, clădiri arhitecturale unice, muzee și rezervații cultural-istorice.

 „Ne mândrim cu obiectivele noastre turistice și cu meșterii populari din raion. Avem în raion 78 de meșteri populari, patru centre de artizanat unde se confecționează costume tradiționale, iar copii și tinerii învață se brodeze, să croșeteze și să împletească în lozie. Ne-am dori însă să existe mai multe piețe de desfacere pentru produsele meșteșugărești”, povestește Silvia Florea, specialist principal la Secția Cultură și Turism a Consiliului raional Soroca.

Localitatea noastră se mândrește cu o amplasare geografică favorabilă, peisajele frumoase înconjurate de apele râului Nistru, locuitorii ospitalieri care se ocupă cu meșteșugăritul popular. De asemenea, în regiune este dezvoltată industria vinului, iar în fiecare an desfășurăm Festivalul Vinului și a Sarmalelor”, spune Irina Rachkovskaya, primarul satului Țekinovca din raionul Iampil, Ucraina.

În cea de-a doua parte a instruirii, aleșii locali și furnizorii de servicii turistice din ambele raioane tranfrontaliere au fost implicați în activități practice pentru elaborarea rutei turistice Soroca-Iampil și în discuții care au trezit un deosebit interes.

„Ruta Soroca-Iampil ar putea fi o primă rută turistică transfrontalieră care ar putea fi conectată și la rutele internaționale. La seminar am abordat în special tematica rutei turistice religioase pentru că ambele raioane dispun de un potențial semnificativ în acest domeniu ce cuprinde un valoros patrimoniu religios, în special în localitățile din raionul Iampil, cum ar fi Bușa sau Porohî”, spune expertul în domeniul turismului, Vitalie Sochircă.

„Deschiderea unui rute turistice între raionul nostru și raionul Soroca este necesară pentru a arăta publicului larg atracțiile turistice cu care ne mândrim și care nu sunt deocamdată cunoscute tuturor”, este de părere Oleksandr Ilnițki, primarul satului Bușa, Ucraina.

Pentru a dezvolta potențialul la nivelul fiecărei comunități, participanții la seminar consideră că trebuie creat un mecanism de colaborare cu autoritățile publice locale. Administrațiile locale ar putea oferi suport în deschiderea centrelor de informare turistică în localitățile cu potențial turistic, crearea registrelor locale ale atracțiilor turistice și valorificarea rutelor turistice locale.

Seminarul a avut loc în cadrul proiectului „Turismul rural – un pas sigur spre stimularea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinnița)”, implementat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca și Administrația raională Iampil (Ucraina). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC).

Pentru mai multe informații contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us