News

Cum vrea Chișinăul să devină primul ”SMART CITY” din Republica Moldova

2018.06.20 Economie Victor Ursu Print version

La inițiativa IDIS, Chișinău poate deveni primul oraș care va găzdui inițiativele de modernizare accelerată a orașelor după modelul SMART CITIES (România), conceput ca o platformă interactivă de cooperare între sectorul privat, companiile din sectorul tehnologic, bănci, și alți actori, interesați să re-așeze municipiul pe fundamentele unui oraș modern. Inițiativele vor fi lansate pe 20-21 iunie, în cadrul Conferinței ”SMART CITIES&MARKETPLACES”, la care și-au dat concursul să participe un desant important de companii din sectorul IT, dezvoltatori de infrastructură, fonduri de investiții, incubatoare de afaceri, think tankuri.

Oreșele moderne sunt de neconceput fără un dialog continuu și credibil cu mediul de afaceri, cu sectorul tehnologiilor informaționale și cetățenii activi. Orașele moderne se dezvoltă ca sisteme complexe de conviețuire și dezvoltare, astfel încât proiectele de investiții și marketingul inteligent al ideilor așează la aceiași masă decidenți ai sectorului public și sectorul privat. Oreșele inovatoare (Smart Cities) reprezintă orașe curate, bine administrate, în care cetățenii au acces la servicii calitative. Noile tehnologii nu sunt un lux, ci un standard de competență, menținut în serviciul populației, care face existența administrației publice rațională și supusă controlului public.

Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct PNUD crede că acum este cel mai potrivit moment să accentuăm importanța dezvoltării urbane durabile și incluzive, într-un moment în care Republica Moldova avansează în alinierea cadrului său de politici, în special a Strategiei Naționale de Dezvoltare 2030 la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Orașele sunt forțe motrice în realizarea multor ODD-uri, în special a ODD-ului 11 - Orașe și comunități durabile, ODD-ului 1 - Fără sărăcie, ODD-ului 7 – Energie accesibilă și curată, ODD-ului 8 - Muncă decentă și creștere economică și ODD 13 – Acțiune asupra climei.

”Împreună cu partenerii noștri, am lansat recent proiectul Green City. Prin această inițiativă PNUD urmărește să contribuie la crearea unei platforme participative inovatoare și ample, pentru a susține planificarea urbană ecologică durabilă, ajustată la aspirațiile oamenilor de a avea un mediu mai curat, o economie verde și o guvernare inteligentă”, a mai spus Liller.

Potrivit lui, proiectul oferă oportunitatea de a testa ideea că orașele reprezintă niște laboratoare ideale pentru schimbări de transformare urbană, unde autoritățile locale pot facilita cooperarea, pentru a experimenta instrumente noi și parteneriate între diferiți actori, pentru o replicare și extindere ulterioară.

Un grup de primari de orașe Smart Cities participă în cadrul acestei primei Conferințe de dezvoltare urbană, oferindu-și tot sprijinul necesar pentru ca Municipiul Chișinău să înceapă a face primii pași de recuperare urbană și dezvoltare economică. Evenimentul coincide cu intrarea în exercițiul funției a noului primar. Totodată, conferința SMART CITIES&MARKETPLACES va găzdui prezentarea publică a primelor numere Newsweek, publicație care apare în ediție specială pentru România și Republica Moldova. Organizatorii vor lansa o platformă de interacțiune între Primăria Chișinău și o serie de parteneri naționali și regionali, care includ: Green Cities (Moldova), Agenda Națională de Business 2.0, Fundația Națională a Tinerilor Manageri (România), Smart Cities (România), IDIS.

Evenimentul este realizat cu sportul partenerului general Moldova Agroindbank și cu susținerea PNUD Moldova, Orange Moldova și ZEL Bălți.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.

Partener general:

Parteneri:

          

 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us