News

Cooperarea transfrontalieră dintre Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinnița), stimulată de turismul rural

2019.03.06 Turism Victor Ursu Print version

Consolidarea capacităților prestatorilor de servicii turistice și a autorităților locale din raioanele Soroca și Iampil pentru a dezvolta și promova turismul rural prin intermediul cooperării transfrontaliere a fost scopul proiectului „Turismul rural – un pas sigur spre stimularea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinnița)”. Proiectul a fost lansat la 1 ianuarie 2018 și s-a încheiat la 4 martie 2019.

Proiectul transfrontalier a inclus o serie de instruiri, vizite de studiu la pensiunile turistice, un Ghid pentru prestatorii de servicii turistice, susținere pentru organizarea a patru festivaluri, o hartă turistică și chiar un film documentar ce va scoate în evidență patrimoniul turistic din raioanele Soroca și Iampil. De asemenea, a fost îmbunătățită infrastructura unor instituții publice culturale, iar 30 pensiuni turistice, cât și reprezentanții autorităților locale din ambele regiuni și-au consolidat capacitățile în domeniul marketingului turistic.

Potrivit Vioricăi Melnic, prestatoarea de servicii rurale de la Vădeni: “ În prezent turiştii sunt foarte atenţi la costurile pe care şi le asumă. Totodată, sunt mult mai concentraţi pe experienţele trăite, fie că e vorba de o călătorie de agrement sau de business. Republica Moldova poate fi din această perspectivă o destinaţie atractivă pentru turiştii care caută experienţe autentice, în mijlocul unor comunităţi tradiţionale. Pentru aceşti turişti, lipsa infrastructurii nu mai este un impediment, ci, dimpotrivă, o atracţie, ei căutând destinaţii izolate de cotidianul aglomerărilor urbane”, a explicat Viorica Melnic de la Vădeni,.

„Atât raionul Iampil, cât și raionul Soroca au un potențial mare a resurselor naturale, culturale și istorice, accesibile pentru dezvoltarea turismului rural. Proiectul a contribuit la unirea eforturilor administrației publice locale la nivel transfrontalier, care în parteneriat  cu inițiativele sectorului privat au reuși să transforme turismul rural  într-un mecanism eficient de dezvoltare economică la nivel regional. La fel, în cadrul proiectului au fost prevăzute mai multe activități  care au dus la creșterea vizibilității acestei regiuni transfrontaliere și, în cele din urmă, a contribuit și la creșterea numărului de turiști”, susține Managerul de proiect, Liubomir Chiriac.

În cadrul proiectului a fost elaborată harta traseelor turistice a regiunea Soroca și Iampil, iar doritorii vor putea parcurge cele mai populare destinații și locații de pe ambele maluri ale Nistrului.

Andrei Cernega, administratorul pensiunii de la Bușa (Ucraina), ”Stone Park” a spus că turismul rural este una din ramurile turismului care are perspectivă, iar o parte din localitățile din republica Moldova și Ucraina au reușit să conserve tradițiile și obiceiurile. Aceste detalii care pentru băștinași sunt obișnuite pentru cei străini sunt ceva neobișnuit – cum e să gătească diferite bucate și să participe la tot felul de activități în gospodărie.

De asemenea, pentru o cooperare mai eficientă între raioanele Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinnița), în data de 5 decembrie la Soroca, 21 de participanți au creat ”Asociația moldo-ucraineană de furnizare a serviciilor în domeniul turismului rural”. Printre obiectivele asociației se numără: promovarea serviciilor turistice rurale, organizarea activităților de marketing pentru promovarea obiectivelor turistice și consolidarea turismului intern.

În cadrul conferinței de încheiere s-a spus că standardele în domeniul turismului înseamnă asigurarea unui nivel de calitate garantat, siguranța utilizării serviciilor și produselor turistice, dar și protecția consumatorilor față de concurența neloială. Iar calitatea în acest sector este definită ca „livrarea consistentă de produse si servicii către oaspeți, în conformitate cu standardele așteptate”.

Serviciile turistice prestate de către agenţii economici din industria turismului, includ, în special, cazarea, masa şi transportarea turiştilor, serviciile de agrement, tratamentul balnear şi alte servicii complementare. Nivelul de competenţă din sectorul prestării serviciilor turistice necesită o atenţie deosebită în anii următori, potrivit Strategiei de dezvoltare a turismului „Turism 2020”.

Îmbinarea potenţialului turistic existent cu efortul investiţional al autorităților locale în amenajarea economică şi socială a teritoriului, în condiţiile păstrării tradițiilor și a valorilor cultural-istorie reprezintă cea mai bună opțiune pentru dezvoltarea regională durabilă.

Proiectul „Turismul rural – un pas sigur spre stimularea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinnița)” este implementat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca și Administrația raională Iampil (Ucraina). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC).

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us