News

Reprezentanții administrației publice din municipiul Chișinău au aflat din secretele transparenței bugetare

2019.06.10 Administrație publică Ana-Maria Veverița Print version

 

Peste 40 de aleși locali, funcționari publici și reprezentanți ai societății civile din municipiul Chișinău și-au dat întâlnire pe 6 și 7 iunie curent pentru a afla din secretele transparenței bugetare la seminarul de instruire „Administrații publice eficiente cu bugete transparente”. Evenimentul, găzduit de Primăria municipiului Chișinău a fost organizat în cadrul proiectului „Bugete fără secrete“, realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC), în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Transparenţa bugetului are foarte multe aspecte pozitive: dacă avem un buget transparent - avem șanse să facem acumulări bugetare mai multe, cetățenii să înțeleagă unde se aduc acești bani și să vedem orice greșeală pe care administrația publică locală poate să o comită la aprobarea bugetului. Transparența este acel element de bază pe care noi încercăm să-l implementăm în toate sferele de activitate a administrațiilor publice locale din municipiul Chișinău”, a declarat viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu.

Iar economista de la IDIS „Viitorul” Diana Enachi a menționat: „Potrivit Open Budget Index, Republica Moldova se plasează pe locul 33 din 115 state în ceea ce privește transparența gestionării banilor publici. Iar la capitolul la participare civică în procesul bugetar avem doar 7 puncte din 100. Anume acest lucru ne poate motiva să găsim soluții mai eficente pentru asigurarea transparenței”.

Sesiunea de instruire a fost organizată în vederea creșterii nivelului de conștientizare publică cu privire la transparența procesului bugetar din Republica Moldova și consolidarea participării civice în procesul bugetar la nivelul municipiului Chișinău. Participanții – aleși locali, consilieri municipali, funcționari publici din municipiul Chișinău și reprezentanți ai ONG-urilor au cunoscut de la economista Angela Boguș etapele procesului bugetar, iar de la expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, cei prezenți au aflat cum se elaborează bugetele pe înțelesul cetățenilor și de ce autonomia financiară și transparența sunt importante pentru autoritățile publice locale. „Transparența este instrumentul prin care autoritățile locale pot deveni independente, iar de la acest lucru atât decidenții, cât și societatea au de câștigat”, a subliniat Veaceslav Ioniță în acest sens.

De asemenea, experții IDIS „Viitorul”, Diana Enachi și Viorel Pârvan le-au explicat participanților ce înseamnă transparența bugetară, de ce este important pentru o autoritate publică să informeze corect și să implice cetățenii în procesul decizional și le-au prezentat totodată o serie de bune practici naționale și internaționale de asigurare a transparenței bugetare. „Bugetul public este important nu doar pentru autorități, dar și pentru cetățeni, deoarece calitatea vieții depinde de decizia de planificare și executare a bugetului. Ținând cont de importanța acestui document pentru comunitate și pentru fiecare cetățean în parte, este necesar ca bugetul să fie planificat și elaborat într-o manieră de maximă transparență. Acolo unde se adoptă un buget transparent banii sunt utilizați mai eficient, autoritățile publice sunt mai responsabile, iar cetățenii apreciază acest fapt”, a spus Viorel Pârvan.

La rândul lor, participanții la sesiunea de instruire au apreciat drept foarte utile cunoștințele acumulate în cadrul instruirii, având în același timp o discuție constructivă cu experții pe baza informațiilor prezentate.

Cu cât mai mult se implică oamenii și cunosc de unde și câți bani se adună în bugetele locale, cu atât mai simplu este pentru administrația publică locală să lucreze, dar și să-și motiveze deciziile financiare. Ca rezultat, au de câștigat atât cetățenii, cât și primăriile”, este de părere Violeta Crudu, primarul comunei Cruzești din municipiului Chișinău.

Iar pentru Zinaida Jaloba din cadrul Direcției finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, instruirea a fost fost una binevenită, practică și utilă: seminarul a fost interactiv, practic și util: „A fost o sesiunea de instruire benefică pentru specialiștii din cadrul Primăriei municipiului Chișinău și cu siguranță că vom utiliza în practică instrumentele despre care ne-au relatat experții”.

 „Deși sunt contabil cu facultatea terminată, am descoperit o nouă viziune a clasificării bugetare, iar multe dintre cifrele prezentate mi s-au părut utile și interesante. Îmi doresc să se desfășoare mai des seminare de acest gen”, consideră Igor Călin, Consilier municipal.

Potrivit clasamentului de transparență realizat de IDIS „Viitorul”, municipiul Chișinău ocupă poziția a noua în topul celor mai transparente localități din Republica Moldova, cu 51 puncte din 100.. În ce privește transparența bugetară, municipiul Chișinău ocupă cea de-a opta poziție la acest criteriu, cu 79 de puncte. Respectiv, pe pagina web a Primăriei municipiului Chișinău sunt disponibile bugetele pentru cel puțin ultimii trei ani consecutivi, iar proiectele de buget sunt supuse consultările publice. Cu toate acestea, Primăria capitalei mai are însă de lucru la publicarea rectificărilor la buget și a rapoartelor cu privire la executarea bugetelor anuale.

……………..

Instruirea a avut în cadrul proiectului „Bugete fără secrete!“. Proiectul este realizat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizeaz ăcercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă. Pentru mai multe detalii despre noi accesați.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) creează parteneriate pentru promovarea unor societăți reziliente și democratice odată cu sporirea securității și prosperității acestora. Având la bază un parteneriat de succes de peste 20 de ani cu cetățenii Republicii Moldova, USAID oferă asistență la consolidarea guvernanței democratice și creșterii economice a țării. Începând cu 1992, poporul american a investit peste 1 miliard de dolari SUA în Republica Moldova prin intermediul programelor de asistență ale guvernului american.

Misiunea FSVC este de a contribui la crearea unor  sectoare financiare robuste care să sprijine economii de piață sănătoase în țari în curs de dezvoltare și emergente. Ca entitate non-profit, bazată pe parteneriat public-privat, FSVC desfășoară, la cererea beneficiarilor, misiuni practice de asistență tehnică și instruire prin intermediul unor profesioniști de top specializați în servicii financiare, care activează ca voluntari neremunerați, ori în cazuri specifice, drept consultanți dedicați, pentru a asigura oferirea unei asistențe obiective și la cele mai înalte standarde.  

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us