News

Capacitățile jurnaliștilor care lucrează pentru organizațiile media, ale studenților facultăților de jurnalism și organizațiilor societății civile, vor fi consolidate în sfera gândirii critice, alfabetizării media și rezistenței la dezinformare

2023.01.23 Dezinformare Maria Procopciuc Print version

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” implementează, în perioada ianuarie 2023 – octombrie 2024, proiectul „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”. Obiectivul proiectului constă în sporirea capacităților instituțiilor media, organizațiilor societății civile și ale Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, în ceea ce privește gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial.

În cadrul proiectului va fi efectuată o cartografiere a instituțiilor media și a organizațiilor societății civile active în spațiul mediatic; va fi organizată o întâlnire cu membrii Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova pentru conturarea obiectivului principal al proiectului. Va fi făcut un studiu asupra modului în care cele mai influente instituții media din Republica Moldova reflectă problemele interne și externe, care afectează societatea, din perspectiva dezinformării, a prezentării știrilor false și implicațiile acestor acțiuni pentru țară.

Urmează să fie selectați 35 de reprezentanți ai instituțiilor media, studenți ai facultăților de jurnalism și ai organizațiilor societății civile, pentru un program complex de formare din 20 de sesiuni. Participanții la programul de formare vor avea posibilitate să aplice cunoștințele dobândite în practică și să elaboreze 15 evaluări / studii de caz / monitorizări sau analize pe teme care privesc societatea noastră, dar legate de dezinformare, alfabetizare media și gândire critică. Va fi creată o platforma de cooperare, iar la ședințele periodice care se vor organiza vor fi prezentate rapoartele de monitorizare și vor fi formulate recomandări.

Proiectul își propune să elaboreze și 12 infografice pe baza informațiilor relevante conținute în rezultatele și constatările studiilor, analizelor, studiile de caz etc.

Va fi elaborat, de către experți în domeniu, un „instrument de semnalizare, pe principiul „stegulețele roșii”, care va avea forma unui ghid pentru jurnaliști și utilizatorii  media, care se va axa pe modalitățile de identificare a informațiilor false.

Proiectul „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, implementat de către IDIS „Viitorul”, este susținut financiar de către Ambasada Finlandei la București.

--------------------

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.

Urmărește-ne pe Facebook - https://www.facebook.com/IDISViitorul ;
Abonează-te la canalul nostru de Telegram - https://t.me/idis93 ;
Vizionează-ne pe canalul nostru de Youtube - https://www.youtube.com/@idisviitorul8539 .

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us