Bugete fără secrete: Granturi de milioane pentru orașele din Moldova

Uniunea Europeană continuă a fi liderul partenerilor de dezvoltare ai Moldovei, alocându-i țării noastre, începând cu anul 2007, peste 840 de milioane de euro în calitate de granturi. În rândul beneficiarilor resurselor europene se numără și autoritățile publice locale, care au reușit să implementeze proiecte de succes. În timp ce unele primării construiesc grădinițe noi și încălzesc cu biomasă liceele, altele conectează locuitorii la sisteme modern de aprovizionare cu apă, creează locuri noi de muncă și dezvoltă infrastructura rutieră.

Aflați din cea mai recentă ediție a Buletinului informativ „Bugete fără secrete” (Nr.3, ediția de ianuarie), ce orașe au obținut cele mai multe granturi în 2015.

Tot în acest număr veți descoperi următoarele subiecte:

INTERVIU: Grigorii Robu, primarul orașului Nisporeni: „Ceea ce cred autoritățile că este bine și ceea ce vor oamenii cu adevărat sunt lucruri diferite”
ANALIZĂ: Impactul politicii fiscale asupra bugetelor locale
BUGET: Cheltuieli mai mari pentru „birocrație”
CORUPȚIE: Mită sau provocare?
ACHIZIȚII PUBLICE: Monopol + discreție – transparență = corupție
CIFRE: Bugete de supraviețuire
REFORMĂ: Strategie de descentralizare cu legi ce încalcă autonomia locală
OPINII: www.localbudgets.viitorul.org – informație utilă, clasamente și comparații

Mai multe informații găsiți în varianta integrală a Buletinului Informativ

Publicația urmărește să desecretizeze activitatea autorităților publice locale din Moldova prin promovarea transparenței și a responsabilității financiare.

Buletinul Informativ apare în cadrul inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar”, implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO). Inițiativa este susținută financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și Ambasada SUA în Republica Moldova. Inițiativa are ca scop creșterea transparenței, a responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova.